neděle, srpna 03, 2008

Ich bin eine Ungarinen...

... neboli Magyar vagyok (za gramatiku ani jednoho jazyka nerucim). Slavka prepalavala velku mlaku. Zatimco vetsina euro-americke civilizace mysli velkou louzi Atlantik, v Madarsku je tato reference vyhrazena pro Balaton. V mistni mytologii, je preplavani Balatonu asi totez, co pro pravoverneho muslima cesta do Mekky. Zatimco musulman si pak muze prijmout titul Hadzi, Slavka si ted uz muze rikat skoro-Magyar.

Blabolim.

Kazdopadne Slavka zvladla 5.2 km plavanim za 2 hodiny 20 minut (bez toho, aby se kopla do dna, coz realne hrozi tak prvni a posledni kilometr). Davy nadsencu prorazela jako torpedo kam az jsem ji zvladl sledovat z mola (prumerny cas byl tak o hodinu delsi). Zpatky dorazila spokojena a radne unavena. Po dlouhe dobe ji nedela problem usnout (i na nohach).

Dedinka v miste startu podporuje plavce vtipnou soutezi. Starosta nakoupi suroviny na tunu gulase, kazda domacnost vyvaly na naves zavesnej kotel, rozdela ohen a vesele se zavodi o nejlepsi gulas. Vzhledem k tomu, ze pres Balaton se plave nejspis od prichodu Madaru do Madar, tak uz ty recepty maji dost vychytany... U nas zvitezil babguyas ala stryko s mega-bruchom.

Cestou zpatky se nam nechtelo cekat v zacpe na Budapest, tak jsem udelal skratku-predlzku pres Tihany, coz je tezce snobska a tezce romanticka dedinka v utesu nad Balatonem. Na druhe strane velke mlaky byla boure a litaly blesky; zvlastni svetlo vybarvilo vodu do zelene skalice ledovcove vody; fakt kochacka. Povedeny vecer rodicovske dovolene.

Žádné komentáře: