neděle, května 18, 2008

New Games in Town



Kreativni. Stupidni. Plastova. Drevena. Petra ju ma! Ani zadarmo! Proste o hrackach se neshodnem. O cem priserka tvrdi to prvni, o tom rodic to druhy a obracene.

Rodicovska teorie je, ze hracky by mely byt jednoduchy a pokud mozno z prirodnich materialu (tj. ze dreva). Nema to byt explicitni kopie niceho co pouzivaji dospelaci, ale neco z ceho si s trochou fantazie priserky tu kopii vytvori. Jinymy slovy, kdyz uz si chteji hrat s necim kozatym na steklech, tak at radsi primontuji podprsenku a podpatky plysovymu medvedovi, nez by dostaly Barbinu.

Na priserky ovsem zabira brutalni marketing od Mattelu. Vsechno by melo byt v zarivy a v agresivnich barvach a v nasich hromadach hracek musi byt vsechny z posledni modni vlny, co maji ostatni haranti ze skolky. Netreba dodavat, ze na soucasne vlne se veze Barbina s Kenem, spis nez plysak s podprsenkou.

Nebyt prarodicu, rodicovska teorie by vzala davno za sve. Nekoupit alespon nejakou B. proste nejde. Babky s dedkama nas zachrani pred rezignaci na vlastni teorie, nebot to s jeziskem nejak domluvi. Barbiny byly pod stromeckem; priserky oslavovaly, rodice byli spokojeny, ze souboj o hracky skoncil alespon plichtou a pra-rodicove snad meli radost z uspesneho darku... Nikdo neprohral.

Avsak pri posledni navsteve, to ale dopadlo jeste lip. Priserky dostaly drevenou stavebnici a barvicky na sklo, coz splnovalo rodicovsky kriteria na dobrou hracku. Kupodivu i jejich. Evitino malirske obdobi pokracuje stale se stejnou intenzitou, ale kone se nam ted uz rozlezli z vykresu i na okna a zrcadla. Liza zase rozviji sve evidentni technicke sklony a dozaduje se svych oblibenych stroju - bagr, kopter (vrtulnik), masinka a traktor - ktere nasledne dotvari podle sveho vkusu. Vsichni spokojeni... nejvic mozna tata neb si muze taky hrat ...

Žádné komentáře: