neděle, dubna 02, 2006

Stoupa a stoupa aneb katastroficka turistika (update)

Pred parlamentem ma Dunaj obvykle asi 240 centimetru vody. Dnes tam teklo 796 cm. Na silnicich pod nabrezimse vali dobre 2 metry vody, ze ktere couhaji jen vrsky kandelabru. Z mostu je k mohutne mase vody az neprijemne blizko. Lode, kterym normalne couha pres nabrezni stenu maximalne komin, ted stoji na urovni ulic; jejich kapitani koukaj z mustku do kuchyni v druhem patre nabreznich domu.
Mohutne se valici zivel ma svoje charisma. Na nabrezich postavaji davy a fascinovane koukaji na valici se demonstraci sily. Bourici Dunaj je magnetem na turisty. Misto aby behali po tradicnich atrakcich stoji na moste a zurive foti ... Jestli to tak pujde dal, budou moci cestovni kancelare inzerovat "Jaro ve stredoevropske metropoli - adrenalinove pobyty s moznosti nouzove evakuace."

UPDATE - Tak Dunaj na vystoupal az na 852 cm. Pokud vam ta statistika nic nerika tak to je asi deset centimetru pod pneumatiky naseho auta, ktere ted parkuje na nabrezi. Civilni obrana se radne zapotila, kdyz kazdou skviru a kazdy kanal podstvive zarovnala pytlema s piskem. Cerpadla svistela na plny vykon neb Dunaj si nasel cestu kanalizaci do domu na nabrezi. Nakonec se ale Dunaj mezi Budu a Pest vesel. Posledni tri dny uz klesa a vcera jsme uz videli i silnici pod nabrezim ... divny je akorat to, ze za celou dobu nikoho nenapadlo vytahnout fotak.

Žádné komentáře: