sobota, dubna 01, 2006

Buda bordel den aneb jarni uklid po madarsku

Jiny kraj, jiny mrav. Madari maji velmi zvlastni pojeti jarniho uklidu, lehce pripominajici u nase jiz zanikle tradice zelezne nedele. V urceny jarni den jedna cela ctvrt vyvali na chodnik vsechen nepotrebny bordel, co se za cely rok doma, ve sklepe, na pavlaci, pod schodama nahromadi ...
Ulice cele ctvrti se na jedno odpoledne a noc zmeni k nepoznani. Vsude se vali knihy, casopisy, televize, zidle, postele, hadry a vsechno to vypada, jako kdyby se Budapesti prohnal hurikan. Pred nasim domem z toho byla solidni barikada, tak 15 metru dlouha, 3 siroka a misty dva vysoka, ktera nejen dokonale obepnula vchod do baraku, ale zaplavila i poradny kus silnice. Celkem chaos.
Presto je to tradice uctyhodna, ktera by se mela pestovat jinde. Jeji prinos je nejen v tom, ze si stredny vrstvy uvolni kapacity na dalsi rok zbesile spotreby. Akce ma vyrazny ekologicky a socialni rozmer. Na vytvorene barikady se jako kobylky vrhnou socky a snede minority vseho druhu. Cetni budapessti bezdomovci si najdou novy model postele, ktery nahradi lonsky, po zime jiz nepouzitelny, model. Podomni obchodnici z pusty donuti sve prastare Lady k vyletu do metropole a vraci se na vidiek se zanovni lednickou a prackou na strese, kuchynskym nabytkem v privesu a televizi na zadnim sedadle. Sberatele vsemozne vetese si taky prijdou na sve. Proste cast bordelu, ktery by jinak skoncil na skladce najde nove majitele pro jejichz kapsu jsou i posezoni ceny prilis vysoke.
Nejzajimavejsim faktem je, ze cele mravenceni ma prisna pravidla a trva presne 24 hodin. "Nakupci" jsou velmi dobre organizovani; v tento den najde praci i ten nejnemoznejsi ozrala. Schopnejsi jedinci nejprve narustajici barikadu preberou a vytahaji veci hodne recyklace. Na navrsenou hromadu posadi hlidace, ktery ji brani pred najezdy konkurencnich skupin, az do doby kdy prijede odvoz. Pro rezidualni odpad prejede parta od komunalu, ktera nezajimave zbytky jeste behem noci odveze. Nad ranem ulicemi projde parta zametacu, ktera je vrati vicemene do pre-katrinoidniho stavu. To vse skonci jeste predtim, nez se puvodni majitele vyhrabou z posteli. To je taky duvod, proc se mi letosni bordel dny nepodarilo vyfotit.

Žádné komentáře: